Рецензія на фільм «9 днів і один ранок»: що краще — бути моделлю, чи банщицею? | Стиль, кіно і музика

Рецензія на фільм «9 днів і один ранок»: що краще — бути моделлю, чи банщицею?

З одного боку нудний, але з іншого дуже зворушливий і цікавий психологічний фільм про двох сестер, які волею долі були розділені іноземним усиновленням.

Двадцять років тому французька сім`я удочерила дівчинка з дитячого будинку російської провінції. Зараз Ганна (Ганна Щербініна), яка домоглася істотних успіхів у модельному бізнесі, відвідує «малу батьківщину» в якості представника благодійного фонду, який надає допомогу маленьким дітям-сиротам. Все в маленькому містечку розраховують на допомогу, а зокрема і маленькі вихованці дитячого будинку. Можливо, Ганна вирішить усиновити кого із діток і відвезе дитинаа в Париж. Француженка провідує виховательку дитячого будинку, завдяки якій вона і потрапила в сім`ю. Під час зустрічі Ганна знайомиться з кульгавий і повної дівчиною Будь (Ольга Попова), яка виявляється її молодшою сестрою.

Для сценариста картини Анни Козлової «9 днів і один ранок» стало повнометражним дебютом. Раніше вона працювала над телесеріалом «Короткий курс щасливого життя» Валерії Гай Германіки.

Нова мелодрама Віри Сторожової («Мій хлопець — ангел», «Подорож з домашніми тваринами», «Небо. Дівчина. Літак») — це особливе художнє твір, при перегляді якого мимоволі починаєш думати про політику. У картині зачіпаються проблеми іноземного усиновлення, провінційної корупції, занедбаності стародавніх міст. Події картини відбуваються в Ростові Великому, принаймні, про це свідчать зняті панорами. Наявність великої кількості актуальних і болючих тем дає всі підстави сприймати картину в якості політичного памфлету, гострого і їдкого публіцистичного висловлювання, замаскованого під кіно. І, тим не менш, усвідомлення того, що хотів сказати автор дозволяє говорити про фільм, як художньому творі з притаманною складністю і філігранністю.

Сама Ганна Щербініна працює моделлю і актрисою, пише fsbkom.com, і дійсно проживає у Франції, куди переїхала, будучи студенткою.

Всі події фільми пов`язані з двома сестрами і спочатку може здатися, що Сторожева визначилася в їх відношенні до долі. Ганна була вдало усиновлена, вона домоглася успіху за кордоном, а, значить, міжнародного усиновлення обов`язково потрібно сказати «так». Люба залишилася на батьківщині, стала банщицею і змушена тулитися у бідноті і тісноті. У неї немає ні освіти, ні фінансового забезпечення, так і перспектив зовсім ніяких. Її оточення — це люди найрізноманітніші — багаті й душевні, часом небезпечні і навіть каламутні. Взяти хоча б виховательку героїнь. Вона зовсім не схожа на тітку, яку з задоволенням хотілося б бачити, яка вона агресивна і холодна.

9 днів і один ранок — російський трейлер

Але картина не обмежується тільки цими констатаціями. По мірі розгортання дій все важче визначити, хто ж з сестер більше щасливий. Люба виглядає не надто привабливо, живе самотньо і бідно, але вона більш ніж задоволена своїм життям. Від сестри їй потрібно лише визнання свого існування. Ганна є справжнім втіленням стресу, грудкою оголених нервів. І причина тому не недоречні запитання від співгромадян і не нахабні вимоги, а те, що ще в дитинстві стався певний душевний надлом, який не змогли полагодити ні висококваліфіковані психіатри, ні бойфренд-фотограф, ні модельні заробітки. Можливо, було б краще, якщо б її життя склалося інакше, і вона теж стала би банщицею. Фільм просто в черговий раз нагадує, що щастя зовсім не в грошах. Хто знає, але Анна могла б бути набагато щасливішим, якби зростала з молодшою сестрою, а не в прийомній сім`ї, далеко від батьківщини.

Вартовий вдалося намалювати цікаві та неоднозначні портрети з психологічної точки зору. Фільм однозначно варто подивитися любителям подібних «живих картинок». Але не варто чекати на мелодраму з пристрастями, інтригами і динамічним дією. У картині домінує монотонний артхаусний стиль, тому розваги для публіки не передбачені. Крім того, відсутня повноцінна кульмінація і розв`язка.